Szintimánia

Koródi Csaba honlapja

LiPI - KORG RadiasLibrarian (Lipcsei István írása)


Kezdetben vala a hivatalos KORG RADIAS Editor. Noha jómagam csak Windows alatt használtam úgy tudom MAC OS alatt sem volt vele különösebb probléma mindaddig, míg el nem jött szegény MAC-esekre a legújabb OS. Ez és az ezt követők alatt ugyanis már nem fut a KORG hivatalos editora. Később még visszatérek erre az "apróságra".

A RADIAS EDITOR teljesen jól végezte sőt végzi a mai napig a dolgát, feladatát. Ugyanakkor mint azt a neve is tükrözi ez inkább egy olyan eszköz ami grafikus felületet biztosít a RADIAS "tekerőihez", paramétereihez azok számára akiknek így kényelmesebb a sound design-al járó "mókolások" végrehajtása.
Tény: nagyon jól átlátható vizuális támogatást ad egy-egy program szerkesztéséhez s bizony tényleg nélkülözhetetlen eszköz azok számára akik inkább zenész oldalról közelítik meg a RADIAS-t mint műszaki vagy programozó szemlélettel.

Ugyanakkor legyen a boldog RADIAS tulajdonos akár zenei akár műszaki beállítottságú egy biztos: az évek során napi használat mellett nagyon sok program jön össze innen-onnan és ezek kezelése, archiválása, csoportosítása, stb. - tehát a klasszikus librarian funkciók - hiányozni fognak neki a RADIAS EDITOR-ból. Pontosan így jártam én magam is főleg azután, hogy a KORG R3 editorát és r3l file-jait picit tüzetesebben szemügyre vettem és rájöttem milyen roppant egyszerű is az R3 programjainak "portolása" a RADIAS-ba. No persze ez korántsem tökéletes konverzió, de kiindulási pontnak jó volt.
Aprócska történelmi kitérőként megemlíteném majdhogynem zárójelben, hogy annak idején amikor R3-am volt írtam egy kis konvertert ami az MS2000 sysex-eit átkonvertálta R3 formátumba és így egyik napról a másikra rengeteg, szó szerint ezres nagyságrendű program, program ötlet, tweak-elni való lett az R3-hoz.

Két dolog kezdett el ösztönözni arra, hogy az egyébként alapból fennálló érdeklődésemen felül is kellő mélységben ássam bele magam a RADIAS belső lelki világába, a programok felépítésébe és ezek file-okká avanzsálásának folyamatába.
Egyrészt hiányoltam olyan klasszikus librarian funkciókat, amelyekkel
- meghaladható a 256 program/file korlát;
- csoportosan állíthatom a Category, Programmer és/vagy a Comment mezőket;
- rendezni tudom file-on (s így a RADIAS-on) belül a programokat kategória, név, komment, programozó neve vagy ezek kombinációi alapján;
- hiányoltam egy kereső mezőt amibe elkezdve beírni a keresett szöveget automatikusan szűrve láttam volna a programok listáját;
Alapvetően ezek az "alap" funkciók hiányoztak nekem a RADIAS editorból, főleg azután, hogy megírtam majd egyre pontosabbra fejlesztettem azt a programkódot ami képes a RADIAS-ba konvertálni MS2000, microKORG, microKORGXL, és R3 sysex file-okat, programlistákat.

A RADIASLibrarian születése...
A fenti okok, késztetések oda vezettek, hogy elkezdtem megalkotni fejben, papíron egy olyan librarian-t ami
- alapból képes írni/olvasni a RADIAS rdl file-jait (program bankok);
- képes beimportálni/konvertálni az előd szintetizátorok patch-eit, programjait;
- az így létrejövő "adatbázisban" megvalósulnak a hiányolt librarian funkciók;
- ebből az adatbázisból kedvemre válogathatok össze bankokat a RADIAS számára;
- természetesen kommunikál a RADIAS-al MIDI-n keresztül;
- ha már úgyis "sejtszintre" le kell menni a RADIAS programok felépítése kapcsán, lehetne benne egy-két "vicces" véletlengenerátor az ihletmentes sounddesign támogatására;
- az sem lenne baj ha platform független lenne (szegény MAC-esek ne maradjanak már abszolút támogatás nélkül a jövőben) :)

Első lépésként a RADIAS MIDI implementáció került kivesézésre, jegyzetelésre párhuzamosan az rdl file-ok visszafejtésével. Mindez okozott némi meglepetést, mert az utolsó kiadott MIDI implementációt követően a RADIAS firmware-ének frissítése kapcsán történtek változások...
Második lépésként magának a librarian-nek mint szoftvernek a megtervezése, funkciók, képernyőképek, stb. megálmodása és lekódolása történt meg.
Miután volt egy már működő librarian ami tudta olvasni/írni a RADIAS rdl fil-jait szépen lassan jöttek a kiegészítések amik a napi munka során merültek fel... Pl. a "program randomizer" és egy olyan kis programrész ami az egyes programok timbre-iből össze tudja "csipegetni" és egy kész programba rakosgatni az egyes timbre-ket, ARP és/vagy StepSEQ beállításokat.
Aztán jöhettek a konverterek... elsőként az MS2000-é készült el, majd ez alapján a microKORG-é és a mircroKORGXL-é. Végül az R3 konverter is elnyerte végső kódját. Ehhez persze mind a 4 szintetizátor MIDI implementációjának, file szerkezetének, sysex-ének elemzése és megfeleltetése kellett a RADIAS megfelelő paraméteréhez.

Az elkészült RADIASLibrarian...
JAVA-ban lett lekódolva. Ennek az az előnye, hogy platformfüggetlen. Akár Windows, akár MAC akár Linux fut a gépeden a librarian futtatásához csak egy JRE kell akárcsak az adóbevalló programhoz ;) A rendszerszíntű hívások s így a MIDI kezelés is ezeken a szabványos felületeken keresztül valósulnak meg - nem kell az egyes platformok sajátosságaival törődni, azt a JAVA futtató környezet a JRE intézi...

Az elkészült librarian főbb jellemzői:
- olvassa/írja a RADIAS rdl file-jait;
- olvassa, importálja, konvertálja az MS2000 (sysex), microKORG (sysex), microKORGXL (mkxl_all) és az R3 (r3l) file-jait. Az MS2000 és a microKORG esetében nem csak bank, de egyedi, egy programot tartalmazó sysexeket is. Természetesen az eltérő PCM/DWGS minták miatt esetekenként csak közelítő eredménnyel - de ezzel fizikailag nem lehet mit kezdeni.
- kommunikál a RADIAS-al MIDI-n keresztül. Fogadja a RADIAS aktuális edit bufferének tartalmát és oda is küldi ki a programok paramétereit. Mindezt úgy hogy mind a librarian mind a DAW használhatja egyszerre ugyanazt a MIDI portját a RADIAS-nak ;) Ez egy olyan apró trükk ami nagyban megnöveli a programom felhasználási területeit.
- a librarian "adatbázisa" alapvetően a RADIAS rdp (egy program) file formátumában tartalmazza az összes tárolt programot. Ezek maximális száma nem 256 - igazából csak a gépünk RAM és tárkapacitása szab határt olyan 10000 körül, bár tapasztalataim szerint úgyis 1-2 ezer darabos library-ket használ az ember a napi munka során.


A librarian funkció:
- importál/exportál programokat rdl és rdp file-ba (egyesével is, de akár egyszerre 256-ot is) és RADIAS-ba (egyesével);
- rendezési lehetőség program név, kategória, komment, programozó név szerint;
- képes az egyszerre kijelölt több programon kategóriát, programozó nevet és kommentet módosítani;
- van szűrő mezője a gyorsabb kereséshez;
- sorba rendezi a programokat név, kategória, komment, programozó és/vagy ezek kombinációja szerint;


A sound design-t segítő funkciók:
- Randomizer. Külön-külön az oszcillátorok, EG-k, LFO-k stb. egyenkénti vagy csoportosan történő véletlenszerű programozásához; valamint van egy randomizer a MODSEQ-ek számára is.
- Timbre kombinátor :) a neve magáért beszél...

Összességében nem tudom hányan töltötték le és használják ezt a utility-t... Ingyen tettem közzé a KORG közösség számára. Amit biztosan tudok, hogy nekem nagy segítség a napi munkában.
Arról nem is beszélve hogy olyan közel kerültem a RADIAS-hoz, olyan szinten ismertem meg a sound-ját ahogyan az szerintem csak a KORG műhelyeiben lehetséges :) Néhányszor a vér is megfagyott az ereimben amikor a program tesztelése során "olyat kapott" hibás sysx-ben "szegény" MIDI-n keresztül, "hogy a fal adta neki a másikat." Lefagyott. Teljesen. Egyszer újraindulni is nehezen akart de aztán összeszedte magát. Biztosan ő is olyan elkötelezett a KORG közösség felé mint én magam is. ;)

No de minden jó ha jó a vége - és ez kalandos hónapokig tartó megfejtegetés, file formátum visszafejtegetés, lefagyogatás, kódolás, tesztelés egy olyan hasznos programot szült végül ami az immár "vintagesynth"-nek számító RADIAS használhatóságát évtizedekkel meghosszabítja ebben az egyre komputerizáltabb világunkban.


S hogy ez tényleg így legyen dolgozom a JAVA alapú JEDITORforRADIAS programon :).