Szintimánia.hu

Koródi Csaba honlapja

Waldorf Rocket - Kis rakéta nagyot durran

Szerettem volna írni egy komplett bemutató leírást a hangszerről, de úgysem tudnám eléggé szakszerűen megfogalmazni, ugyanakkor a legfőbb paraméterek akár a hangszer előlapjára tekintve is értelmezhetőek anélkül, hogy a kézikönyv olvasásába bonyolódnánk. Ezért úgy gondoltam, hogy inkább egy kis videóval tisztelegnék és mutatnám be a hangszer hangját, félig-meddig logikus tematika szerint, de azért improvizatív jelleggel végigmenve a lehetőségeken.

Először a Fűrész fullámformával és annak lehetőségeivel kezdtem. Itt máris elmondható nagy általánosságban, hogy az oszcillátorhoz tartozó első két potméter a középső állástól lefelé és felfelé különböző funkciókat töltenek be. Az első poti középről lefelé a hullámformát változtatja fölfelé az oszcillátorok számát, a második potméter középről lefelé az elhangolást, fölfelé pedig a harmóniákat. Ugyanis a Rocket összesen 8 oszcillátort tud egy időben megszólaltatni Unisono módon.

A videóban hallható, hogy hogyan épülnek fel az oszcillátorok számának növelésével a különböző harmóniák (0.55). Itt megfigyelhető, hogy a fűrész hullámformánál ha mindkét potmétert maximum állásba tekerjük, akkor saját harmóniát is formálhatunk a lefogott hangokkal (1.35)… így, bár a Rocket egy monofónikus hangszer, azért lehetőségünk van polifónikus akkordok lefogására is. Az oszcillátornál található harmadik potméter a Glide, avagy Portamentó értékét szabályozza (4.55).

Azthiszem az egész hangszer felépítésében mindössze ez a két első tekerő szorul kisebb magyarázatra, a többi funkció viszont teljesen egyértelmű, így azok taglalásába nem mennék bele. A videóban hallható a szűrők hatása, majd mindezt végigjátszottam a négyszögjellel is (4.10).

A folytatásban elkezdtem az LFO-k állítgatását, ahol a PITCH, VCF és APPREGGIATOR lehetőségek állnak a rendelkezésünkre. Először a pitch modulációba állítottam bele (6.35), aminél jól hallható, hogy játék közben akár finom MOD-kerék hatást is elérhetünk amennyiben a masterbillentyűzetünk nem rendelkezik MOD kerékkel. A VCF-nél kezdődnek az érdekességek (8.00), ahol a szűrő sebességének csavargatásával érhetjük el a mai divatos Dub-Step jellegű hangzásokat (8.25). Végül pedig az appreggiátorral játszadoztam el egy kicsit (9.55)… itt megjegyzém, hogy az LFO három különböző shape beállítással használható, mindenkinek a fantáziájára van bízva hogy melyikkel mit kíván elérni, én mindenesetre bőven beértem a sima fel-le beállítással. A Videó vége felé (14.55) kicsit szofisztikáltabb beállítással egy kis arpeggiátor végjátékkal zárul a bemutató.

Jó szórakozást!

Nyugodtan kijelenthetem, hogy a Rocket telitalálat a számomra. Továbbra sem vagyok egy nagy "Analóg guru", épp ezért külön élvezet hogy kevés tudással is mennyi érdekes hangzás hozható létre a Rocket-tel. Ugyanakkor a kezelőszervek és a csavarók hatásai érthetőek, így a csavargatás nem véletlenszerű, hanem tudatos tud lenni a megfelelő cél elérése érdekében.